Hoe lang mag ik mijn laptop gebruiken?

Een laptop is eenvoudig mee te nemen en makkelijk op elke plek te gebruiken, maar voldoet niet aan de ergonomische eisen voor intensief computerwerk. Hierdoor kan de kans op RSI-klachten groter worden.

Waarom voldoet een laptop niet?

Er zijn drie specifieke risico’s:

  1. Het belangrijkste: het beeldscherm zit vast aan het toetsenbord. Daardoor staat het beeldscherm te laag waardoor je de neiging hebt veel naar voren te buigen. Deze extra belasting voor je nek kan spier- en gewrichtsklachten geven.
  2. Het toetsenbord van een laptop is compacter dan een gewoon toetsenbord. Er is daardoor minder ruimte om je handen en vingers goed te plaatsen. Dit kan leiden tot  pijnlijke polsen en handen.
  3. Het beeldscherm is (vaak) kleiner en daardoor minder makkelijk leesbaar. Dat kan voor vermoeide, branderige ogen zorgen.


Hoe kan een laptop wel voldoen?

Beperk het werken met een laptop tot twee uur per dag. Moet je langer werken, maak dan van je laptop een computerwerkplek. Sluit een los toetsenbord en muis aan op de laptop. Plaats het scherm van je laptop op ooghoogte of nog beter: sluit de laptop aan op een goed computermonitor. Zo kan je een volwaardige computerwerkplek creëren die je  zelf optimaal kunt instellen.

 
Laatst Gewijzigd: 10-06-2015